Міжнародний день шахів

Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.).Назва гри походить з персидського: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. У Київський Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст.

Шахи – це та гра, про користь якої чула практично кожна людина. Особливо корисна вона для дітей і підлітків, адже є потужним тренажером для розвитку розумового потенціалу.

Систематичні заняття шахами здатні розвивати відразу декілька сфер інтелекту дітей і підлітків:

  • логічне мислення. Шахи чудово розвивають логіку, вчать послідовно мислити і приймати зважені рішення. .
  • навички обробки інформації. Здатність запам’ятовувати і ефективно використовувати знання розвивається завдяки тому, що шахи передбачають вивчення безлічі комбінацій. Дитині доводиться утримувати в пам’яті десятки варіантів розвитку подій, щоб перемогти свого опонента. Така розумова робота позитивно позначається на якості засвоєння знань.
  • концентрацію уваги. Зосередженість – це те, без чого неможливо здобути перемогу в шаховій партії, якщо суперником виступає досвідчений гравець. Завдяки шахам дитина покращує концентрацію уваги, яка також необхідна для продуктивного навчання в школі.
  • аналітичні здібності та навички планування. У шахах один єдиний хід суперника може кардинально змінити ситуацію на дошці, тому для перемоги дитині доводиться аналізувати розстановку сил і передбачати кроки свого опонента. Вона вчиться бачити всі можливі варіанти розвитку подій і добирати до кожного з них найбільш оптимальну тактику
Кiлькiсть переглядiв: 63