/Files/images/glavn_med_1.jpg

/Files/images/glavn_med_2.jpg


Рекомендації для батьків

/Files/images/rankove_priymannya.jpg


Консультація для батьків "Поліомієліт"

Полиомиелит - это высокоинфекционное вирусное заболевание, которое поражает нервную систему, слизистую оболочку кишечника и носоглотки. При неблагоприятном течении полиомиелит в течение нескольких часов может вызвать полный паралич. Полиомиелит поражает главным образом детей в возрасте до пяти лет.

Возбудитель полиомиелита - вирус - устойчив во внешней среде, не разрушается при замораживании, высушивании, воздействии пищеварительных соков, антибиотиков. Погибает вирус при кипячении, под воздействием ультрафиолетового облучения и дезинфицирующих средств.

Единственным источником инфекции является больной человек. Во внешнюю среду вирус полиомиелита попадает вместе с испражнениями больных; он содержится также в слизи носоглотки примерно за 3 дня до повышения температуры и в течение 3-7 дней после начала болезни. Характерен фекально-оральный механизм передачи (через грязные руки, немытые овощи, фрукты), возможна также передача инфекции воздушно-капельным путем. Вирус попадает в организм через рот и размножается в кишечнике. Заболевают преимущественно дети до 10 лет (60-80% заболеваний приходится на детей в возрасте до 4 лет). Заболевание чаще наблюдается в летне-осенние месяцы.

Входными воротами инфекции является слизистая оболочка носоглотки или кишечника, откуда вирус проникает в кровь и достигает нервных клеток. Наиболее выраженные патологические изменения обнаруживаются в нервных клетках спинного мозга. Нервные клетки воспаляются, распадаются и гибнут. Гибель 1/4-1/3 нервных клеток в утолщениях спинного мозга ведет к развитию парезов и параличей (нарушения двигательной активности группы мышц). После окончания острых явлений погибшие клетки замещаются рубцовой тканью. В мышцах, иннервация которых пострадала, развивается атрофия. Изменения внутренних органов незначительные - возможно развитие воспалительного процесса в сердечной мышце - миокардита. Перенесенное заболевание оставляет после себя стойкий пожизненный иммунитет.

Инкубационный период продолжается в среднем 5-12 дней. Различают непаралитическую и паралитическую формы полиомиелита.

На сегодня единственным средством профилактики полиомиелита является вакцинация (вакцинация в 3,4,5 месяцев, ревакцинация в 18 месяцев, 6 и 14 лет).

Небезпечні ситуації,

які підстерігають дитину влітку


/Files/images/на природе 2.jpg Що таке літо для дитини? Красномовно про це розкажуть лікарі "швидкої допомоги". Для них літо - справжній сезон дитячих травм. Статистика показує, що на літо доводиться пік різних інцидентів, пов язаних з тепловими ударами, утопленням, отруєнням та іншими бідами дітей.

Давайте розглянемо найбільш небезпечні ситуації, які підстерігають дитину влітку. Навіть ризик небезпеки навряд чи змінить настрій людей шукати різноманітності і веселощів у теплі літні дні, особливо якщо мова йде про дітей. Тому пильність повинні проявити ми - дорослі.

1. Водойми

Звичайно ж, небезпечні водойми не самі по собі, а з перебуванням в них дітей. Багато хто вважає, що на водоймі або в басейні дітям достатньо безпечно, якщо дорослі поблизу. За статистикою ж багато нещастя відбуваються саме тоді, коли багато дорослих навколо. Проблема, як правило, в зниженні пильності, мовляв, все ж бачать. Дитина, бачачи навколо дорослих, теж забуває про небезпеку, починає балуватися на воді, запливати далеко від берега. За статистикою половина дітей тоне саме в людних місцях.

2. Перебування на сонці

Те, що тримати дитину на відкритому сонці не можна - це знають всі. Але виявляється, небезпеку несе і похмурий день! Час доби і хмарність ніяк не впливає на кількість шкідливих УФ-випромінювань, якому піддається людина. Рада експертів - завжди прикривати голову. Особливо це стосується дітей, оскільки це єдине, що дозволить скоротити збиток від сонячного випромінювання. Це особливо важливо для дітей у віці до 6 місяців. Застосовуйте сонцезахисний крем, причому краще вибрати той, який захищає від UVA і UVB променів. Сонцезахисний лосьйон слід застосовувати за 30 хвилин перед виходом з дому, а потім кожні дві години або відразу після плавання або потіння.

3. Перегрів

Багато хто вважає, що тепло не є проблемою до липня і серпня, коли встановлюється максимальна температура. Факти ж говорять про зворотне. Теплові удари у дітей більш поширені на початку сезону, тому що тілу потрібен час, щоб пристосуватися до тепла. Перегріви підстерігають влітку і дорослих, але їм легше справлятися з ними.

4. Надувні іграшки для плавання

Вважається, що надувні круги та іграшки покликані захищати дітей у воді. Насправді ці іграшки зроблені для задоволення, а не для захисту. Вони створюють помилкове відчуття безпеки серед дітей та їх батьків. Звідси - травми та інші неприємні ситуації. Особливо небезпечні пристрої, в яких дитина не можемо сам контролювати своє становище. Якщо він перевернеться, то не зможе сам повернутися в нормальне положення і потоне.

5. Безпечність дорослих

Здавалося б, нічого не трапиться з дітьми в басейні, якщо ви на короткий час відлучитися забрати телефон або купити холодний напій. Але пам'ятайте: дитині вистачить декілька секунд, щоб потонути. Протягом двох або трьох хвилин він може знепритомніти. За чотири чи п'ять хвилин під водою людське тіло отримує необоротні пошкодження головного мозку або призведе до смерті. Згідно зі статистичними даними, у більшості країн утоплення є другою за значимістю причиною неумисної смерті дітей у віці від 1 до 14 років. Це в кілька разів перевищує кількість смертей від дорожньо-транспортних пригод, які підстерігають дитини теж досить часто.

6. Зневоднення

Є думка, що діти повинні пити тільки тоді, коли їм хочеться пити. Але в спеку зневоднення у дітей настає дуже швидко. До моменту, коли дитина відчує спрагу, він може бути вже зневоднений. При масі тіла в 45 кг потрібно не менше 150 мл води кожні 15 хвилин.

7. Залишення в автомобілі

Це дивно, але відсоток дитячих смертей в закритих машинах просто величезний! І з кожним роком ці небезпечні ситуації все частіше нагадують про себе. Температура в автомобілі може рости дуже швидко в літній період, що може привести до пошкодження головного мозку, ниркової недостатності та смерті протягом декількох хвилин. Коли температура зовні між 26 і 38 градусами, температура в автомобілі може швидко піднятися вище 75 градусів. При температурі 28 градусів на вулиці, температура всередині автомобіля може піднятися до 42 градусів протягом 15 хвилин, навіть при відкритих вікнах на 5 см кожне. Логічно, що діти в меншій мірі здатні витримувати екстремальне тепло, ніж дорослі. Здавалося б, хороший батько ніколи не забуде свою дитину в автомобілі. Насправді часто трапляється так, що дитина просто засинає на задньому сидінні, а зайво зайняті батьки забувають про них.

Профілактика кишкових інфекцій

Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання.

До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання:
  • черевний тиф,
  • дизентерія,
  • харчові токсикоінфекції,
  • сальмонельоз,
  • ботулізм,
  • гастроентероколіти.

Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Кишкові інфекції поширені повсюдно навіть у розвинутих країнах, характеризуються високим рівнем захворюваності. Це одні з найчастіших інфекційних хвороб у дітей. Для кишкових інфекцій характерна літньо – осіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі інфекції, зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, зі змінами в організмі людини, які відбуваються у літньо-осінній період, а саме зниження його реактивності під впливом сонячного випромінювання, відпочинок в природніх умовах, зниженням кислотності шлункового соку. Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально - орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі є м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи. Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий „носій”. Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв, будучи хворими працюють на об’єктах громадського харчування, на підприємствах, що займаються виготовленням продуктів харчування. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб.

Ураховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо захворюваності серед дорослих та дітей на кишкові інфекції для попередження захворювання можна порадити:
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалету, слікувати, щоб ці правила виконувала дитина.-
  • Не вживати м’ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб. -
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання.
  • Не допускати споживання продуктів та напоїв з протермінованим терміном зберігання.
  • Hе вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.
  • Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з грунтом та піском.
  • Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни.
  • При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
  • При подорожуванні не рекомендовано годувати дітей продуктами, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
  • На відпочинку без організованого харчування слід виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, багатокомпонентні страви). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.
У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів у дитини необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку, скупченнях людей хворого з шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.
Кiлькiсть переглядiв: 11

Фотогалерея

Дата останньої зміни 23 Листопада 2017

Цей сайт безкоштовний!